Erasmus+

Centralizare proiecte Erasmus an 2023: http://colegiulsadoveanu.ro/wp-content/uploads/2023/12/proiecte-erasmus-Cehia.docx

“Find your way”

În perioada 25 iulie –  2 septembrie, 4 elevi ai Colegiului nostru – Bianca Chițescu, Ștefana Crăciun, Andrei Garofa și Florin Samoil, coordonați de profesor Roxana Atudorei, au participat la  proiectul Erasmus+  intitulat ‘Find Your Way’, organizat de ONG-ul ceh ’Brno for you’, în Vrhlabi, Cehia. Timp de 7 zile, echipa din Pașcani  a participat, alături de  tineri din Polonia, Letonia și Cehia, la diverse seminarii cu tema MENTAL HEALTH (Sanatatea mintala). La sfârșitul activității, participanții au realizat diverse postere și un videoclip pe această temă.

Ca și în anii anteriori, elevii noștrii au trăit  experiențe extraordinare și s-au intors acasă mai bogați, atât  sufletește cât și intelectual. Astfel, Bianca Chițescu mărturisește : ,Programul bine pus la punct, nu a lăsat de dorit nici la activitate, nici la pauze. A fost respectat subiectul sănătății mintale; workshop- urile m-au inspirat cu modalități de a mă relaxa în timpul meu liber: mandala colouring, meditație, yoga, iar activitățile clasice de teambuilding și-au îndeplinit rolul, mixând participanții în echipe cu orice ocazie, obicei ce a continuat și în timpul liber. Oamenii pe care i-am întâlnit sunt mai diverși decât m-aș fi așteptat. Am fost plăcut surprinsă. Prieteniile formate în decursul a 7 zile sunt mai speciale decât par.  Voluntarii m-au lăsat să îi cunosc la un nivel personal, ei au făcut experiența asta extraordinară. Le sunt recunoscătoare pentru felul în care s-a desfășurat  proiectul și cum au interacționat cu participanții. Mi s-au introdus multe lucruri noi și am văzut încă o bucată mică din lumea asta mare. M-am întors în țară plină de dor, mai matură și mai motivată ca niciodată!

La rândul lui, Andrei spune: ,Pentru mine aceasta a fost prima oară când am participat într-un proiect european Erasmus+, cu numele „Find your way”, simbolic pentru ceea ce a însemnat el – aflarea propriului drum. A fost o plăcere să particip la această activitate ce s-a dovedit inedită, deoarece toți participanții din cele patru țări – România, Polonia, Republica Cehă și Letonia – au lucrat în echipă, legându-se prietenii pe care unii dintre noi le continuăm. Activitățile au fost constructive, interactive, necesitând cooperarea dintre noi, tinerii. Proiectul mi-a înlesnit o mai bună înțelegere a oamenilor din jurul meu. În afară de aceasta, mi-am lărgit orizontul, reușind să am o imagine ceva mai amplă asupra valorilor europene. Le recomand elevilor doritori să comunice pe diversele teme dezbătute în cadrul proiectelor europene, să participe cu încredere, pentru că se vor îmbogăți din toate punctele de vedere.’

Ștefana Crăciun scrie: ,Proiectul Erasmus+,  cu numele “Find your way”, a fost prima mea experiență de acest tip și prin urmare nu știam la ce să mă aștept. Am fost plăcut surprinsă de ceea ce am găsit acolo: oameni calzi, prietenoși, cu idei îndrăznețe, gata să ne ajute să ne dezvoltăm și să învățăm cât mai mult, o atmosferă plăcută, muncă și relaxare deopotrivă. Am învățat să fiu deschisă la lucruri noi, să mă adaptez la situații diferite, să lucrez în echipă. Cu ce am rămas: amintirea unor oameni extraordinari, pe care încă îi port în suflet, sunetul cântecelor la foc de tabără, veselia jocurilor, liniște interioară – de fapt, scopul acestui proiect.

Florin a ales sa vorbească prin intermediul excelentelor fotografii pe care le-a făcut in acest proiect!

Și în acest an, Colegiul nostru va avea încă două posibile colaborări cu ong-ul ceh în lunile februarie și mai.

DSCN0379 DSCN0385 - Copie DSCN0404 - Copie DSCN0438 - Copie DSCN0451 - Copie IMG_1482 IMG_1505 IMG_1559

“(un)TOUCHED”

În perioada 1 iulie – 9 iulie, 4 elevi ai colegiului nostru – Sergiu Amihăiesei, Petru Boboc, Andreea Buzatu și Roxana Năcuță, coordonați de profesor Roxana Atudorei, au participat la  proiectul Erasmus+  intitulat ‘(un)TOUCHED’, organizat de ONG-ul ceh ’Brno for you’ în Krasensko, Cehia. Timp de 8 zile, echipa din Pașcani  a participat, alături de  tineri din Grecia, Estonia, Austria ,Polonia și Cehia, la diverse seminarii cu tema  BULLYING-ul ÎN ȘCOLI ȘI LA LOCUL DE MUNCĂ. La sfârșitul activității, participanții au realizat diverse postere și un videoclip pe această temă și au creat un blog pe care au postat rezultatele muncii lor pentru ca mesajul lor să ajungă la un numar cât mai mare de oameni, cu ajutorul  mijloacelor tehnologice moderne. De fapt, numărul de persoane pe care grupul l-a avut ca target pentru a transmite mesajul nostru a fost de aproape 19.000 de oameni – suma prietenilor de pe Facebook ai participanților!

Ca și în anii anteriori, elevii noștrii au trăit  experiențe extraordinare și s-au întors acasă mai bogați, atât  sufletește cât și intelectual.

Petru Boboc: ”Din punctul meu de vedere, acest proiect a fost unul extraordinar, deoarece în afară de subiectul pentru care ne-am înscris în proiect, am reușit sa cunosc persoane noi, locuri deosebite. Pe viitor aș recomanda oricui astfel de proiecte deoarece acestea reușesc să te scoată din zona de confort și  te încurajează să depășești anumite limite educaționale.”

Sergiu Amihaesei: ”Acest proiect a fost o experiență unică pentru mine întrucât pe parcursul proiectului am împrumutat câte o parte din colțul de lume al fiecărui participant, ceea ce aceștia ar numi “acasa”, “domů” , “Kodu”, “Zuhause”, “Σπίτι”, “Dom”. Deși am trăit împreună doar o săptămână, la finalul proiectului impresia a fost că ne cunoșteam de o viață. Diferența de la o limbă la alta nu a fost un obstacol, ba chiar un mijloc de a deprinde noi cunoștințe. Am făcut schimb de glume, jocuri, cântece, impresii,  iar într-un final am devenit “prieteni”, “přátelé”, “Sõbrad”, “Freunde”, “οι φιλοι”, “Przyjaciele”.’”

Andreea Buzatu: ”Am avut ocazia în acest an, să particip într-un proiect Erasmus+ având ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare cu privire la fenomenul bullying. Toată activitatea a durat 9 zile, timp pe care l-am petrecut în Krasensko, Cehia, alături de participanți din alte 5 țări. Programul a fost foarte bine structurat, a contribuit enorm la dezvoltarea cunoștințelor mele în acest domeniu, a unor abilități sociale, cât și la aprofundarea unei limbi străine. Am avut posibilitatea de a cunoaște oameni minunați, gata să schimbe ceva, oameni cu o cultură a activismului vastă, cu idei si strategii diferite, dar urmărind același obiectiv. Toată această experiență nu poate decât să conducă la o mai bună înțelegere a realității diverse și la un imbold de a acționa.”

Roxana Năcuță: ”Participarea în acest proiect a fost o experiență cu adevărat interesantă. Pe durata proiectului am reușit să  mă adaptez la un nou stil de viață, la un nou sistem de educație – cea non-formală – în care lucrul în echipă a fost pus în evidență. Prin intermediul limbii engleze, am reușit să comunic și să interacționez cu oameni diferiți din punct de vedere cultural și să înțeleg mai bine fenomenul de bullying. În cadrul sesiunilor zilnice, prin discuțiile purtate, am reușit să înțeleg acest fenomen, să îi înțeleg cauzele și efectele pe care le are asupra oamenilor și să învaț cum se poate combate sau, și mai bine, preveni. Fiind primul proiect în care am participat, deși eram nesigură de lucrurile ce aveau să se întîmple, am învățat că trebuie să fiu mai deschisă la opiniile celor din jur, că nu trebuie să îmi fie teamă să îmi exprim punctul de vedere. Totodată, mi-am depășit frica de a vorbi în public într-o limbă străină și pot spune că (un)TOUCHED mi-a oferit numeroase beneficii: am cunoscut oameni din țări diferite, am lucrat împreună și am conștientizat gravitatea acestui fenomen, care tinde să devină din ce in ce mai extins.”

La sfârșitul lunii august, alți 4 elevi ai liceului vor participa la un nou proiect propus de  BRNO FOR YOU, ridicând astfel la patru numărul proiectelor pe care liceul nostru le-a avut în colaborare cu această organizație în ultimii trei ani.

untouched1 untouched2 untouched3 untouched4

Experienta profesionala europeana in Webdesign & IT-Networking

Proiectul de mobilitate “Experienta profesionala europeana in Webdesign& IT-Networking”, organizatia beneficiara fiind Colegiul National “M. Sadoveanu” Pascani, isi propune sa sprijine formarea profesionala a 30 participanti, elevi ai scolii, cu specializarea intensiv informatica, care obtin la sfarsitul studiilor liceale un atestat “Competente de realizare design si structura software orientat client( aplicatii software baze de date, pagini web), adaptare sisteme informationale client”, care vor participa in doua fluxuri la un stagiu de formare profesionala in Germania, la organizatia gazda WBS Training AG.

Colegiul “M.Sadoveanu” inregistreaza rezultate bune la examene, dar elevii nu pot sa faca stagii de practica, deoarece nu sunt incluse in programa scolara, fapt care creaza dificultati absolventilor dupa finalizarea scolii pentru a se angaja pe piata muncii.

Mediul socio-economic din care provin, lipsa stagiilor de practica pentru acesti elevi, imposibilitatea de a-si continua studiile superioare, numarul mic de firme IT din zona si preocuparea scolii pentru a sprijini insertia absolventilor pe piata muncii a impus organizarea unui stagiu de formare, intr-o tara europeana cu experienta in domeniu prin care elevii sa fie sprijiniti sa se formeze din punct de vedere profesional, pentru a face fata concurentei, dobandind competente profesionale, lingvistice si personale utile pe piata muncii.

Nevoile identificate in rapoartele de analiza si in chestionarele elevilor de la aceste clase a dus la crearea unui grup de lucru care a initiat proiectul de mobilitate ECVET “Experienta profesionala europeana in Webdesign& IT-Networking” in parteneriat cu WBS Training AG, din Germania, organizatie gazda cu experienta in domeniu. 30 de elevi de la clasele intensiv informatica vor fi gazduiti de organizatia gazda (2 fluxuri, cate 15 elevi+ 2 profesori insotitori) cu scopul de a aplica in practica cunostintele avute despre retelele de calculatoare si pagini web ( noţiuni legate de „arhitectura” Internetului si a retelelor de calculatoare, enumerarea componentelor necesare accesului la Internet, CSS) si de a dobandi noi competente (proiectarea, instalarea şi administrarea unei pagini si retele; proiectarea şi aplicarea strategiei de securitate a reţelei ) prin aprofundarea modulelelor “Mijloace moderne de comunicare-internetul” si “Elemente pentru crearea unei pagini web” intr-un stagiu de formare de 90 ore. Elevii isi vor valorifica cunostintele teoretice si isi vor consolida competentele in orele de practica folosind mijloace IT moderne si limbajul de specialitate in limba engleza, pentru a dobandi si a consolida competentele tehnice si lingvistice pentru a configura, optimiza si securiza o retea IT si o pagina web folosind anumite tehnici intr-un mediu nou, cu standarde si criterii europene.

Partenerul din acest proiect, WBS Trainig, va asigura calitatea activitatilor desfasurate datorita experientei si a ceritificarilor recunoscute si datorita principiilor ECVET utilizate, care va permite validarea si recunoasterea competentelor dobândite în Germania in asa fel incat acestea sa sprijine si sa favorizeze inserția profesionala si traseul profesional al participantilor.

Activitatile proiectului se vor axa pe selectia participantilor, incheierea contractelor cu acestia, pregatirea pedagogica, lingvistica, interculturala si prevenirea riscului, pregatirea mobilitatii si finalizarea acordului in colaborare cu organizatia partenera, realizarea activitatilor din mobilitate conform acordului de formare, evaluarea produselor finale, emiterea certificatelor Europass si ECVET, validarea si recunoasterea rezultatelor invatarii, diseminarea conform planului, raportarea finala.

Produsele finale ale proiectului vor fi portofoliile elevilor, web site-ul facut de elevi in timpul stagiului, cu informatii despre modul in care se construieste o retea, care va fi folosit ca instrument didactic, site-ul proiectului, crearea unei retele de calculatoare pe care sa fie stocate toate materialele necesare recapitularii tuturor materiilor pentru examenul de Bacalaureat, care vor fi folosite ca material didactic in scoala, fiind favorizat astfel transferul competentelor dobandite de participanti catre grupul tinta, context care va favoriza dezvoltarea profesionala a tinerilor si insertia lor pe piata muncii.

Diseminarea eficienta a rezultatelor invatarii conform planului va favoriza preluarea informatiilor despre retelele de calculatoare si pagini web, dar si folosirea produselor finale de catre un grup tinta diversificat (clasele a IX-a- XII-a) si cati mai multi elevi.

Acest proiect va avea impact atat pe termen scurt cat si lung asupra elevilor participanti, asupra scolii si personalului, determinand internationalizarea calitatii in educatia si formarea profesionala initiala a elevilor si adaptarea ofertei educationale a scolii la cerintele comunitatii.

Documente

Arhiva documente selectie proiect

Cerere inscriere profesor insotitor

Criterii selectie – fisa autoevaluare

Anunt organizare proba engleza

Anunt organizare proba informatica

Rezultate finale selectie

Rezultate finale selectie – dupa contestatii

Decizie pentru numirea comisiei de selectie

Declaratie confilict de interese pentru membrii comisiei de selectie

Cerere contestatie

Barem proba engleza: scris si interviu

Prezentare powerpoint a orasului Dresda, Germania

Prezentare powerpoint mobilitate elevi flux 1

Site-uri tematice realizate de elevii din fluxul 1

Nr. 1

Nr. 2

Nr. 3

Nr. 4

Nr. 5

Site-uri tematice realizate de elevii din fluxul 2

Nr. 1

Nr. 2

Nr. 3

Produse proiect

Arhiva – site-ul proiectului si retelele IT